Tuesday, August 17, 2010

Failure


in life, if you never want to fail

the way is to never attempt to accomplish anything

rather than being scared of being hurt

think what a waste it is not to attempt to accomplish something

the good thing about youth is that you get the chance to attempt to accomplish things



'write it as a failure but read it as an experience'

Sunday, August 15, 2010

Bebelan Pagi Hari

Pagiku yang hening tiba-tiba dihiasi suara dua lelaki.

Siapakah?

Oh, abang yang buat wiring minggu lepas kot...


Alamak, nak kena pegi buat 'number 1' la. Macam mana nak pegi toilet ni?Malas la plak nak tukar 'uniform' ni...

Takpe2. Tahan kejap. Nanti abang tu dah takde kat area toilet, baru bleh pegi.

Layan majalah dulu lah. Cuci mata sambil menahan hajat.

Pose zaman dulu-dulu dapat upah...skang x dpat..huhuhuhu..tym kecik2 la...tu smgt je nak pose

Huh? Pose? Mamat ni model agaknya time kecik dulu. Isy, takkan la moedelling agency bayar model kanak-kanak je. Confuse confuse. Ke mamat ni tak cukup hensem jadi model bila dah besar ni? Time dulu je cute tak?

Sumpah bazir neuron aku di pagi buta ni. Pose = Puasa! Tak faham kenapa dalam majalah boleh praktikkan cara penulisan macam ni. Gewdixs!

~yang ni memang dibayar untuk pose!

Thursday, August 12, 2010

Salam Ramadhan!


Salam Ramadhan untuk semua. Tak terlambat lagi rasanya. Baru hari kedua berpuasa ni. Sebenarnya tergerak untuk berkongsi serba sedikit post mengenai bulan Ramadhan sehari sebelum kita berpuasa. Tapi setelah dijelajahi beberapa blog yang lain, rasa was-was pula.

Ada beberapa pendapat mengatakan hadith mengenai fadilat solat terawih setiap malam tu adalah hadith palsu. Huh, saya pun tak tahulah betul atau tidak kan. Tapi rasanya masa zaman sekolah dulu, macam ada iklan kat tv tentang fadilat solat terawih ni setiap hari. Hmm...kena tanya pada yang arif ni.

Azam bulan Ramadhan saya tahun ni? Nak amalkan perbelanjaan berhemah.Biasalah, dugaan di bazar Ramadhan. Tak termasuk lagi dugaan Sale yang kerap menduga DNA 'shopaholic' ku!Kualiti puasa pun nak kena upgrade ni. Bukan setakat menahan lapar dan dahaga lagi. Kena tambah menjaga mata, mulut dan anggota badan sekali. Mulut ni nak kena kurangkan cakap benda tak berfaedah, mengumpat dan mengunyah.Hehe...Mata pulak kena cuti tengok 6pax Taecyeon kat Youtube. Badan pun dah tak boleh asyik pose kat katil jer.

Semoga Ramadhan kali ini membawa seribu satu kebahagiaan dan ketenangan untuk kita semua. Insyaallah...

Tuesday, August 10, 2010

Ketika Allah Memilihmu Untukku

Ketika Allah Memilihmu Untukku..


Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..



-----@***@-----


( Oleh Aztriana 180610/ 01'50 Makassar.. ^_^v )


We Got Married!


~ picture kredit to allkpop

Oh, menonton Nichkhun & Victoria dalam We Got Married bersendirian mungkin boleh menyebabkan saya dihalau dari library! Sukar sungguh untuk menonton tanpa tersenyum atau ketawa seorang diri. Takpe-takpe. Pakcik librarian pun tak kelihatan di mana-mana. Setakat ini saya masih terselamat. Masih belum dituduh kurang siuman.

Tapi kakak di depan saya ni dah bagi jelingan manja 49 1/2 das. Ingat nak ajak dia tengok sekali cerita ni. Apa kata kawan-kawan?

Sunday, August 8, 2010

Its All About You-Mcfly Lyrics



It's all about you (it's about you)
It's all about you baby (it's all about)
It's all about you (it's about you)
It's all about you

Verse 1:
Yesterday you asked me something I thought you knew
So I told you with a smile, it's all about you
Then you whispered in my ear and you told me too
Said you'd make my life worthwhile, it's all about you

Chorus:
And I would answer all your wishes
If you ask me to
But if you deny me one of your kisses
Don't know what I'd do
So hold me close and say three words like you used to do
Dancing on the kitchen tiles, it's all about you, yeah!

(Guitar solo)

Chorus 2:
And I would answer all your wishes
If you ask me to
But if you deny me one of your kisses
Don't know what I'd do
So hold me close and say three words like you used to do
Dancing on the kitchen tiles
Yes you make my life worthwhile
So I told you with a smile
It's all about you

It's all about you (it's about you)
It's all about you baby (it's all about)
It's all about you (it's about you)
It's all about you baby (it's all about)
...


Thursday, August 5, 2010

Laila Asyikin

"Mencintai tidak semestinya memiliki...". Dialog keramat Ikhmal bila ditanya tentang perasaannya terhadap Laila. Yer kawan-kawan.Laila Asyikin telah tamat malam Khamis yang lalu. Ending yang membuatkan saya rasa "oh, kenapakah perlu mati?Senang betul Director ni habiskan cerita". Tapi nasib baik juga Director tak buat kerja gila tiba-tiba pair kan Ikhmal dan Rebecca yang mungkin telah insaf di akhir cerita. Mahu terbalik tv dibuatnya.

Oh, saya tidak meletakkan harapan yang tinggi kepada drama ini sebenarnya. Sebabnya Heykal Hanifah bukanlah Director favourite saya. Masih tidak dapat menandingi Feroz Kader saya rasa. Feroz Kader yang direct cerita apa? Asmaradana, Adamaya dan paling terbaru Janji Kekasih.



~kredit kpd hmetro

Perempuan dalam gambar di atas adalah antara penyebab utama kenapa saya follow Laila Asyikin. Oh, dia kelihatan sangat cantik!Walaupun kadang-kadang saya rasa dia lagi cantik bila bertudung. Sangat jarang perempuan ini keluar di mana-mana media. Mungkin sebab masih baru lagi.

Gambar buah hati pengarang jantung tidak akan di upload dalam post ini. Bimbang post ini akan melalut sehingga menjadi novel cinta. Oh, kenapakah kamu perlu sangat handsome dan baik dalam cerita ini?

Laila Asyikin buatkan saya berfikir. Ada kawan-kawan saya kata Laila macam sangat tegas perwatakannya. Yelah, tengok pada cara dia uruskan masalah keluarga dan syarikat bila si husband dilanda musibah. Tapi rasanya di luar sana, mana-mana perempuan yang anchor dalam bidang mereka, semua berperwatakan sedemikian. Bukan senang tau seorang perempuan nak jadi pemimpin. Dengan skeptikal masyarakat lagi tentang 'kecerewetan' dan 'ke emotional an' lady boss. Fikir tentang anak-anak lagi di rumah. Jadi kawan-kawan, bos lelaki @ perempuan masing-masing ada pro and cons nya yang tersendiri.

Oh, saya agak malas untuk komen tentang kebaikan watak Ikhmal. Agak skeptikal dengan kewujudan orang seperti Ikhmal di dunia sebenar. Tapi best jugak kalau saya berada di tempat Laila. Sentiasa ada seseorang yang sedia membantu di sisi tanpa mengharapkan apap-apa. Huh, kan bagus kalau semua 'bekas' pasangan boleh berbaik macam tu. Dah memang bukan jodoh nak jadi suami & isteri, kenapa perlu bertukar status jadi musuh pula kan?

Oh, saya masih berada dalam keadaan berkabung.Chenta hati baru meninggal kena tembak time nak selamatkan family ex-girlfren. Sob sob sob...






Famous Amos Hangatkan Johor?


Famous Amos tiba-tiba mencipta populariti di Johor. Terima kasihlah atas kebijaksanaan seseorang di Facebook mungkin menyebabkan Famous Amos cawangan Asia Tenggara akan mengkaji pelan perniagaan baru di Johor. Mungkinkah kita akan melihat outlet Famous Amos bagai cendawan tumbuh selepas hujan selepas ini? Dan bagaimanakah nasib individu yang telah menyebabkan isu kebajikan rakyat ini dibangkitkan?oh, tiba-tiba terasa pedih di situ.

Orang-orang tua kita dah banyak kali berpesan. Kerana mulut, badan binasa. Ini mungkin boleh masuk kategori kerana Famous Amos, aku hilang kerja. Hisy, memang tak berbaloi.

Ini peringatan untuk rakan-rakan dan diri saya juga. Memang seronok menulis di Facebook, blog, tumblr atau apa sahaja medium yang ada di Internet ni. Beri peluang untuk diri kita jadi lebih ekspresif. Tapi, kena lah ingat selalu, etika perlu lah dijaga. Setiap patah perkataaan yang nak di publish perlu ditimbang-tara baik buruknya.

Hanya disebabkan satu statement yag kurang bijak di Facebook, dah diri sendiri susah. Dikeji dan dimaki orang ramai. Bayangkan kalau perkara ini sampai kepada majikan di pihak atasan, jangan dikenakan tindakan tata tertib sudah. Tambahan si penulis adalah kakitangan kerajaan yang bila-bila masa kalau ada si luncai di arena politik kemaruk nak cipta nama, jadi kambing hitamlah dia.

Yang kita yang jadi orang ramai ni pun, sudah-sudahlah memaki si penulis. Yang bersalah si penulis dan beberapa rakannya. Janganlah libatkan anak dan keluarga dia pula. Ini tidak, dengan baby kat dalam kandungan pun jadi mangsa makian. Tiada bezanya kita dengan penulis, kalau kita pun keluarkan statement yang bukan-bukan untuk menghentam dia.

Oh, lupa.Saya memang anak Johor sejati. Kat mana boleh cari outlet Famous Amos kat Johor? Entah, kat Jusco bukan ada ke selalunya? Jarang saya beli Famous Amos ni. RM8.90 untuk 100gram. Mahal kot?





Monday, August 2, 2010

MTV World Stage Live In Malaysia!


Ya, saya berpanas & berhujan si Sunway Lagoon Surf Beach hari Sabtu yang lalu. Bersama Cik Tuan Tanah, Cik Marni yang menaja tiket X-Zone ku & adiknya.Huhu...Kami bertiga gigih meneroka LDP untuk sampai ke Sunway dan akhirnya berjaya mendapatkan parking free di depan KFC.Clap clap clap...Sangat berbangga dengan diri sendiri.

Begitu gigih kami beratur, walaupun dalam perjalanan saya dijamu dengan tag Sale di seluruh pelusuk Sunway Pyramid.Sangat menggugat kesabaranku.Aiseh...

Selain menyedari titis-titis peluh yang semakin mencurah, tiba-tiba rasa terasing di negara sendiri. Di depan kami, ada group of teens yang saya rasa berumur dalam lingkungan 13-14 tahun. Seriously, 1 Malaysia! Sebabnya? Saya dah tak tahu nak bezakan yang mana Melayu, Cina, India, Eurasian. Memang dah takde typical looks Malay @ Chinese @ Indian. Tapi saya dengan yakinnya rasa ada Malay boy & girl dalam group tu. Yelah, tak pernah pulak dengar ada Chinese yang namakan anak dia Reza @ Aliya kan. Dan group of teens ni sangat up to date dressing nya. Yang girl, dengan hot pants dan spagetti top, yang boy, branded shirt with shorts. Dan handphone mereka kawan-kawan, hehe...BB & Iphone ok!Akak malu nak keluarkan Sony E yang dah calar balar tu.haha...


Bersama Cik Tuan Tanah yang berbasahan sehingga malam. Hujan dengan strategiknya turun sebaik saja kami sampai ke Surf Beach.
Oh maaf, saya memang tak capture apa-apa pun semasa konsert tu. Cuma mahu menikmati konsert.Nasib baik jugak tak membebankan diri membawa DSLR di kala hujan turun mencurah-curah. Gambar hanya di capture menggunakan handphone. Cuma Cik Tuan Tanah & adiknya yang sibuk merakam guna digi cam mereka.

How was the concert? Hmm...Bunkface? Memang tak dinafikan la Bunkface boleh perform live dan Sam agak bagus dari segi komunikasi tapi saya rasa its mtv world stage man!You should try harder! At least ada special music arrangement ke for the concert. Rasa macam tengok ordinary gigs. Dan rasanya Bunkface perform terlalu sekejap. Dalam 30 minit saja rasanya.


Wonder Girls sangat cantik!macam barbie doll! And the cage, sangat hot!haha..saya hanya tahu lagu Nobody tapi saya enjoy dengan show mereka. Dan WG sangat baik hati untuk keluar sekali lagi dengan Nobody sebagai penutup konsert. Saya tak pasti sama ada wujudnya technical prob semasa WG ni perform atau tidak sebab members of WG asyik betulkan kedudukan mic diaorang & suara pun agak tenggelam. Ke sebab WG ni tak capable nak nyanyi live?haha...

Line up seterusnya, Tokio Hotel. Frontman nya sangat mengingatkan saya kepada Adam Lambert versi lebih kurus.hehe..Sepanjang show Tokio Hotel saya tertanya-tanya sama ada mamat ni straight atau tidak.haha...Suara dia sangat lembut bila dia bercakap. Sebenarnya saya tidaklah begitu tahu dengan muzik Tokio Hotel ni. Hanya pernah terdengar lagu Automatic di Fly sahaja. Tapi vibe bila tengok konsert secara live memang sangat berbeza. Even lagu yang kita jarang @ tak pernah dengar pun akan jadi catchy ketika konsert. The magic of live show!

Katy Perry! Oh, saya takkan teragak-agak untuk pergi solo concert Katy Perry sekiranya dia berhajat untuk perform di Malaysia lagi. Sangat berbaloi berbasahan sehingga 11.30 malam menunggu Katy Perry keluar bersama set banana split nya. Katy sangat superb!Dan khas untuk MTV World Stage Malaysia, Peacock! Sangat catchy ok lagunya walaupun asyik terngiang-ngiang di kepala kenapakah liriknya perlu jadi, " I wanna see your peacock".Peacock apekah?haha..
Saya tertanya-tanya mungkinkah leggings dan tutu putih ini adalah outfit yang paling sopan pernah dipakai Katy??? Dan ending show Katy yang akan terus menghantui tuan punya tiket di X-Zone adalah apabila Katy melompat ke arah kami. Saya pun hanya tahu benda ni bila baca artikel di suratkhabar. Sebab pandangan saya agak dihalang oleh bola-bola besar yang berada di atas kami. Sedar-sedar je, Katy dah semakin dekat. Oh...sangat gila situasinya ketika itu.Mati-mati saya ingatkan crowd di depan kami dah robohkan pagar.haha....

oh, 2 little boys ini adalah peminat setia Katy Perry ok! Dan mereka hanya datang berdua tanpa ditemani abang, kakak, mak ayah, orang gaji @ pengawal peribadi. Tiba-tiba teringat 2 adik lelaki saya di rumah yang masih berebut tengok Spongebob di tv setiap petang. Huh, berbeza sungguh situasinya.

Dan hari ku berakhir dengan penuh kejayaan apabila Sony E ku yang calar balar itu berjaya mengatasi kehebatan Iphone yang sangat dihajati.haha...Ketika cuba membersihkan kasut yang dicemari pasir surfbeach, aku didekati seorang teenage girl yang berhasrat meminjam hp disebabkan hp nye kehabisan bateri. Katanya, nak call mak nak bagitahu location supaya emak dia boleh jemput. Mula-mula rasa teragak-agak.Yelah, kan memang macam tu taktiknya kalau pencuri nak bawa lari hp kita. Tapi bila terlihat Iphone di tangan budak perempuan tu, aku terus senyum & tanpa banyak cerita bagilah hp ku kat dia.haha...sebabnya dalam hati aku, "memang tak lah dia nak rembat hp buruk aku ni.Iphone kot kat tangan dia tu."

Keep rockin!

Wednesday, July 28, 2010

New Era For The Nerd!



Edward The 'Almost White' Vampire dah jadi outdated dalam pasaran. Jacob The '8pax' Wolf pun dah off season yer kawan-kawan. Say hello to the new hero in town. Jay Baruchel! Its the new era for the nerd ladies!hehe...Please watched him in She's Out Of My League and you know what I mean. I'm going to review the movie soon. So, stay tuned.

Atuk


Masa sekolah rendah dulu, pernah tak cikgu kajian tempatan korang bagi kerja sekolah tentang tokoh yang dihormati? Tak pun masa menengah rendah. Aku ingat lagi cikgu sejarah ada suruh buat folio tentang idola di kalangan ahli keluarga.Untuk kerja sekolah tu, aku pilih pak anjang aku jadi subjek. Sebab dia satu-satunya pakcik aku yang belajar sampai ke luar negara. Jadi, pada perkiraan aku ketika itu, mestilah pak anjang aku yang paling berjaya.

Tapi, kalau aku berpeluang untuk buat folio tu lagi sekali, aku akan pilih arwah atuk aku untuk jadi subjek. Sebabnya,atuk aku lah yang tokoh yang sebenar. Atuk aku tak pandai membaca rumi pun tapi mampu nak sekolahkan adik beradik mama aku yang seramai 11 orang tu. Mampu untuk hantar pak anjang aku belajar sampai US. Mampu didik anak-anak yang tak pernah lupa telefon bertanya khabar atau pulang ke kampung untuk menziarah.

Benda yang aku paling ingat tentang atuk adalah dia sangat pentingkan ilmu. Since aku kecil, soalan utama yang dia akan tanya bila aku & adik-adik balik kampung ialah periksa dapat nombor berapa? Dan lepas tu dia mesti akan bagi duit kat kitaorang. If kitaorang dapat nombor lebih dari 3 dia akan cakap, "lepas ni belajar betul-betul. Kalau tak nanti atuk taknak sayang". Hehe..,mesti la kena belajar betul-betul kan.Nanti atuk dah taknak sayang, sape lagi nak bawak kitaorang naik motor keliling kampung. Dahla best dapat 'pau' atuk beli jajan kat kedai Tuk Mong merangkap atuk saudara merangkap tuan punya kedai runcit.Nasib baik kedai Tuk Mong ni kat kampung sebelah. Mau muflis mama ayah aku kalau kedai ni sebelah rumah. Dan setiap kali balik kampung, atuk akan bawa kitaorang round jumpa adik beradik dia yang tinggal berdekatan. Time ni aku paling lemah. Sebab atuk-atuk sekalian akan berbicara dalam bahasa rasmi mereka iaitu bahasa jawa. Yang aku pass siji sampai sepulo, wes mangan, wedok, lanang..haha.Itu saja.

Even atuk aku ni hanya kerja menoreh getah, tapi aku rasa atuk aku ni ada visi macam orang yang keje gomen. Mama aku cerita, lepas habis sekolah rendah mama cakap kat atuk yang dia nak masuk sekolah Inggeris kat bandar. Time 70-an dulu, mentaliti orang-orang kita masih berpegang pada orang perempuan tak perlu belajar tinggi-tinggi. Even ramai yang hanya belajar setakat sekolah rendah. Tapi atuk aku boleh benarkan mak aku belajar di sekolah Inggeris tanpa banyak soal.And even masa mama aku masuk U dulu, atuk aku yang bersusah payah hantar ke UTM KL.So, lepas hantar mama atuk nak kena tunggu esok hari sebelum dapat naik bus balik ke BP.
Time tu mana lah ada duit. Jadi atuk pun pegi kat balai polis & cakap kat polis kat situ yang dia nak menumpang tidur.

Hmm...ada terlalu banyak kisah tentang atuk yang boleh aku kongsi. Mungkin di lain entri. Kenapa tiba-tiba aku boleh menulis pasal atuk?Hmm...Ramadhan dah semakin hampir.Lepas tu, kita berjumpa pulak dengan Syawal. Raya dah tak sama tanpa atuk.Dah takda orang yang akan sibuk untuk buat rempeyek, pasang pelita dekat laman, layan kami nak berbuka dan belikan cucu-cucunya bunga api. Rindu rasanya nak berbuka puasa dengan atuk. Syawal tahun ini mungkin dah masuk Syawal ke 3 kami tanpa atuk. Rasanya tak sesukar Syawal pertama kami tanpanya. Tapi tetap takkan sama kan.

So, anda semua masih punya atuk?Ringan-ringankan mulut untuk bertanya khabar.Sebab kita selalu saja takes thing for granted.Bila dah tiada depan mata, baru nak tercari-cari.

Alfatihah untuk Allayarham Othman bin Hadith...Amin.







Monday, July 26, 2010

Bila Penyakit M Datang


Argh...
Bila penyakit M ni datang, memang susah nak hilang.
Agaknya lah kan, kalau lah ada saintis yang berjaya extract antibiotik R, memang dah lama Bill Gates angkat topi.
Aku la jadi orang utama yang beli antibiotik ni.

Malas-malas pakcik kat atas tu pun, bagi susu dan daging. Malas-malas aku, hmm... tak dapek den nak menolong!




Sunday, July 25, 2010

Lalang


Hmm... hampir 3 bulan tak berkunjung. Dah penuh dengan lalang rupanya jajahanku ini.
Entah-entah, ular pun dah mula nak bersarang.

Tak mengapalah. Mungkin lepas ini, aku akan punya lebih banyak masa untuk menebas.
Rutin harian pun dah tak sama macam dulu. Cuba untuk jalani hidup untuk diri sendiri, rakan-rakan & keluarga. Lama dah rasanya tak letakkan diri sebagai prioriti utama.Untuk tempoh 4bulan akan datang sekurang-kurangnya.


Rakan-rakan ramai dah bertukar 'gerabak'. Menuju ke destinasi yang lebih mencabar. Dunia sebenar yang tidak seselesa dunia kami dahulu. Aku saja yang masih tersangkut di hentian yang sama. Tak mengapalah. Bukan destinasi itu yang perlu aku kejar. Journey nya yang perlu aku nikmati. Mungkin saja aku belum cukup sedia untuk menghadap sepak terajang duniawi.

Buat rakan-rakan, selamat datang ke dunia sebenar.

Buat dunia sebenar, nantikan kedatanganku.

Thursday, April 15, 2010

Inikah Cinta?



Masa zaman remaja hingusan, aku selalu rasa drama Rashid Sibir macam sweet jer semuanya. Hero n heroin confirm padan punya la kan. Ayat romantik habisan n scene dengan background lagu melankolik tak ingat. Tapi bila dah kuantiti garam semakin banyak dalam badan (hehe..xnak ngaku tua), kedutan mata & dahi pun macam dah nak tunjuk muka, aku dah mula rasa drama RB macam lousy gila.Kalau bercinta tu alasan nak gaduh tak kukuh sungguh. benda remeh pun nak gaduh. Yang hero pulak tak tahu nak tegas. Prob kecil pun boleh jadi sebab nak break. Kesimpulannya, dah lama aku tak tengok love drama Melayu yang aku rasa sweet n real.
Tapi Adammaya buat dalam hati saya ada taman bunga ros setiap petang. Tak perlu ayat romantik, tak perlu juga scene bercinta yang melampau. Dengan simple gesture n dialog yang biasa-biasa sahaja tahap pengaratannya, kita boleh nampak yang Adam sangat care pada Maya.

Orang selalu kata, zaman BB n Iphone macam sekarang ni wujud lagi arrange married. Boleh bahagia ke? Mak ayah kita dulu boleh la & macam-macam lagi. Tapi pada aku, boleh saja bahagia walaupun tak pernah bercinta sebelum kahwin.

Allah protects those spreading Love through His Glory
Where are those who love one another through My Glory?
Today I shall give them shade in My Shade, it being a day when there is no shade but My Shade.
It was related by al-Bukhari (also by Malik).

Perasaan cinta, kasih & sayang tu boleh diibaratkan macam tulip yang ada dalam bulb. Tak berkembang, tak bercambah even bertahun-tahun dia kat dalam bulb. Tapi bila dikeluarkan, disiram, dibaja, dijaga dengan baik, tulip tu akan berkembang jadi bunga yang cantik selepas 1 tempoh. Jadi, tak mustahil kan perasaan kasih, sayang & cinta tu akan wujud selepas 1 tempoh kalau kita berusaha ke arah bahagia itu.






~Akhir Sebuah Chapter


Mata tak nak lelap malam tadi.
Mungkin sebab teringat cerita yang bakal ditutup chapternya malam ni
Lega, rindu, berat hati & sedih bersimpul jadi 1.
Lega kerana tanggungjawab akan berakhir
Rindu bila teringat momen2 tak terurus, bersengkang mata, bermandi peluh
Berat hati nak tinggalkan life yang chaos, fun & full of suprise
& sedih sebab rasa belum jadi leader yg terbaik untuk rakan-rakan.

5semester yang cukup mendewasakan.
Mengubah diri megenali kehidupan yang penuh tanggungjawab
Bukan hanya hidup berkiblatkan diri sendiri.

Untuk mereka yg pernah bekerjasama;
Maaf untuk segalanya
Arahan @ permintaan yang mungkin menyusahkan;
Tugasan yang gagal saya laksanakan dengan sempurna;
mungkin juga perilaku & kata2 yang kurang menyenangkan;
@ sisi 'kurang sensitif' saya yang mungkin telah mengecilkan hati.

& terima kasih juga untuk,
Momen-momen indah yang kita lalui bersama;
Kerjasama, tenaga. wang ringgit & masa yg diluangkan;
(WALAU TUGAS HANYA BERPAKSI SUKARELA SEMATA-MATA)
Ilmu & tunjuk ajar yang tak pernah jemu diberikan.

Cerita hidup saya akan dipenuhi pelbagai lagi chapter.
Tapi chapter yang 1 ini,
Akan terus menjadi chapter kegemaran saya.
Kerana anda, antara watak terbaik yg pernah ada!

~9 april 2010

Sunday, March 28, 2010

Evolusi KL Drift 2 vs V3 samseng Jalanan





& the winner is......


Disebabkan kegigihan yang ada (hehe...alasan alasan) aku telah menghabiskan RM17 dalam tempoh 2 minggu hanya untuk menonton 2 filem melayu di panggung. Aku sangat selektif sebenarnya bila menonton ni. Lagi-lagi kalau berlakunya aliran keluar wang tunai. Tapi dengan semangat nak menyokong filem garapan anak tempatan, kawan-kawan menjadi mangsa heretanku ke TGV Mines. Dan disebabkan juga malam dah nak menjengah pagi, mata pun semakin berat, aku review Evolusi KL Drift 2 dan Rempit V3 dalam bentuk point. Mudah dimasak, sedap dimakan (yer...aku sedang lapar sekarang ni..).


Kenapa perlu & tak perlu menonton Rempit V3 :
  • first time Lisa Surihani pegang watak antagonis walaupun aku rasa keje dia hanya buat muka masam, smoking & bagi berdas-das jelingan tajam. Oh, Lisa ada scene belasah Bront dan dia juga kena belasah dengan Farid.

  • aku rimas dengan watak Radhi. Tak tahu kenapa tapi yang pentingnya rasa rimas dengan movement & skrip dia.

  • Acting Farid biasa-biasa saja. Dan Intan Ladyana hmm...memang macam tu jugaklah acting dia. Signature kot.hehe...

  • Pernah terbaca yang filem ini sebenarnya ada hampir 40% pemotongan dari LPF dan kebanyakannya untuk race scene, tapi aku tetap rasa Farid sememangnya dikalahkan bertiang-tiang oleh Shamsul dalam pembinaan jalan cerita.

  • Jalan cerita sangat lemah. Tak faham kenapa intan perlu kiss Farid di helmet hanya sebab Farid tolong dia untuk pertama kalinya (ya..1st time jumpa yer kawan-kawan.rasa macam murahan sangat)

  • Ada 1 scene di mana Farid pula nak kiss Intan & tiba-tiba macam scene itu dipotong (lame sangat Tuan director!)

  • & ending cerita hanya dihabiskan dengan tulisan berkajang-kajang.Huh...aku sangat tak suka filem macam tu.Macam nampak sangat Director malas nak fikir scene.Baik buat novel terus!

Kenapa perlu & tak perlu menonton Evolusi KL Drift 2 :

  • Tuan Director jahanamkan Toyota Supra & Mazda RX7 for real!

  • Action scene yang sangat-sangat superb!Untuk budget chiput local movie, memang menangis Director dari Hollywood tengok hasilnya. & saya rasa semua action tu real & tak menggunakan CGI langsung (kalau ada pun, memang tak perasan).Clap clap clap...

  • Acting Shamsul dah bertambah baik. Dah kurang sedikit kayunya. Kalau nak dibanding dengan Farid yang juga Act & direct dalam V3, memang kena tinggal banyak tiang la Farid.

  • Shaheizy Sam & Aaron sangat superb!!! 4 thumbs up! Dua-dua watak antagonis ni memang sangat overshadow watak yang lain. Cara Aaron pegang pistol, Sam bercakap pelat Cina, undescribable...memang kena tonton sendiri.

  • Tak tahu la kenapa. Tapi saya memang tak boleh tengok Farid dalam filem ni. Mungkin saya tak suka tengok cara Farid bina watak dia yang kecewa bila dia jadi cacat. Skrip terlalu panjang & feel pun tak real. & gaya Farid sangat Johnny Depp wannabe.Fizikalnya sahaja. mungkin sebab style rambut & fedora hat yg dia pakai.
  • Acting Scha tak konsisten. Ada scene yang nampak Scha sangat natural (karakter hampir sama dengan 'Dania') tapi bila scene luahan perasaan dengan Zack, watak Aliya nampak tak natural.
  • Scene misi balas dendam Joe & Erry vs Sham & Aliya yang sangat real!Macam terasa diri sendiri dibelasah.
  • Director kena belajar lagi buat scene yang berjiwa. Sebab bila scene yang slow, rasa kurang asam garamnya. Tapi memang tak dapat nak nafikan action scene nya.
  • Ending scene yang bijak pada saya. Sangat coolio tengok Mazda RX7 menjunam di highway. & ekspresi Shamsul untuk ending scene pun not bad la..

Monday, February 22, 2010

Just Follow lor....


Baru pulang dari kampung halaman setelah seminggu memanjakan diri di rumah. Cuti Tahun Baru Cina yang dihabiskan dengan aktiviti menghabiskan isi perut peti sejuk, berebut channel tv dengan adik & mengukur ketebalan tilam.
Hasil aktiviti berebut channel tv dengan adik akhirnya membawa kami menonton filem Just Follow Law, filem komedi Singapore yang diarahkan oleh Jack Neo (dia juga pernah arahkan Ah Long Pvt. Lmtd.). Just Follow Law sebenarnya diangkat dari frasa Singlish, Just Follow lor... (yang maksudnya seperti; ala, ikut je apa yang orang suruh. tak perlu nak persoalkan). Filem komedi ini sebenarnya melihat secara satirical (sumpah aku tak tahu maksud komedi satira ni)undang-undang & peraturan kerajan yang langsung tidak fleksibel dan ketinggalan zaman serta mindset kakitangan kerajaan yang terlalu rigid.
Filem ini pada aku sesuai untuk semua usia. Terpulang pada kita nak compute apa sebenarnya yang cuba Tuan Director cuba sampaikan. Bagi adik aku yang umur 12 tahun, dia suka filem ni sebab memang kelakar bila tengok Fann Wong dan Gurmit Singh tertukar badan. Bayangkan macam mana Gurmit Singh jalan kepit dan Fann Wong yang cute tu kencing berdiri. Bagi aku pulak, filem ni sebenarnya menjentik secara komedi sikap pegawai kerajaan dan kerenah birokrasi agensi kerajaan.( agaknya kalau dekat Malaysia, filem macam ni lepas untuk tayangan ke?ops...).
Karakter dalam filem ini sememangnya wujud dalam realiti. Mungkin bagi kita yang belum bekerja tak akan nampak situasi ini. Tapi dengan pengalaman organisasi aku yang tak seberapa ni, sememangnya aku jumpa karakter-karakter seperti ni. Karakter CEO yang hanya tahu menuding jari pada orang lain bila wujud masalah dalam syarikat. Karakter 2 orang pegawai atasan yang sudah berusia yang hanya tahu 'kipas' orang atasan mereka. Karakter Lim (Gurmit), pekerja kolar biru yang langsung tidak dedikasi pada tugas & tiada matlamat hidup.
Bagaimana lelahnya berhadapan dengan birokrasi apabila berurusan dengan agensi kerajaan. Ada satu scene di mana mereka ingin dapatkan kebenaran untuk menggantung iklan berkenaan job fair di MRT (Mass rapid Transit). dari satu agensi ke satu agensi mereka perlu dapat kebenaran. Sebabnya untuk gantung di tiang landasan MRT, perlu minta kebenaran bahagian pengangkutan. kemudian bahagian keselamatan sebab tak mahu mereka dipersalahkan jika berlaku kemalangan. Perlu juga minta kebenaran pejabat tanah sebab pegawai di bahagian pengangkutan kata tiang MRT tu dibina atas tanah yang menjadi tanggungjawab pejabat tanah. Dan prosedurnya tak pernah berakhir.Hmm...sinis kan penceritaan Tuan Director.
Pada aku, filem seperti ini yang perlu karyawan negara kita hasilkan. Bukan sekadar filem berteraskan populariti, senang dijual tanpa mencabar minda dan pemikiran penonton. Tonton filem ini, dan anda mungkin akan membuka ruang perspektif yang baru.

Sunday, February 21, 2010

Titik Mula



Di sini titik mula sebuah 'dunia' kecil yang dibina oleh hambaNya
Dengan penuh harapan 'dunia' ini akan menyumbang sesuatu kepada dirinya sendiri mahupun orang luar yang sudi membaca
Mungkin juga boleh menyumbang kepada saham akhiratnya jika 'dunia' ini bisa menyentuh kesedaran seorang manusia
Harapannya juga agar 'dunia' kecil ini tidak akan akan menyumbang index dosanya
Kerana dia sedar mata pena lebih tajam dari mata pedang bisanya
Aku tak pandai menyanyi, jadi aku tak dapat nak nyanyikan isi hati
Melukis lagi la tak tahu, macam mana nak suruh aku draw & paint pengalaman hidup yang tak seberapa ni
Aku pun bukannya pencerita yang baik, sebab aku selalu merosakkan cerita yang sepatutnya best jadi cerita yang membosankan..
Tapi aku seorang pembaca yang sangat teruk ketagihannya
Pemerhati yang setia
Pemikir yang tak pernah henti berfikir
Dan aku sangat senang berkongsi ilmu yang tak seberapa
Dengan mereka yang sudi menerima...