Tuesday, August 17, 2010

Failure


in life, if you never want to fail

the way is to never attempt to accomplish anything

rather than being scared of being hurt

think what a waste it is not to attempt to accomplish something

the good thing about youth is that you get the chance to attempt to accomplish things



'write it as a failure but read it as an experience'

Sunday, August 15, 2010

Bebelan Pagi Hari

Pagiku yang hening tiba-tiba dihiasi suara dua lelaki.

Siapakah?

Oh, abang yang buat wiring minggu lepas kot...


Alamak, nak kena pegi buat 'number 1' la. Macam mana nak pegi toilet ni?Malas la plak nak tukar 'uniform' ni...

Takpe2. Tahan kejap. Nanti abang tu dah takde kat area toilet, baru bleh pegi.

Layan majalah dulu lah. Cuci mata sambil menahan hajat.

Pose zaman dulu-dulu dapat upah...skang x dpat..huhuhuhu..tym kecik2 la...tu smgt je nak pose

Huh? Pose? Mamat ni model agaknya time kecik dulu. Isy, takkan la moedelling agency bayar model kanak-kanak je. Confuse confuse. Ke mamat ni tak cukup hensem jadi model bila dah besar ni? Time dulu je cute tak?

Sumpah bazir neuron aku di pagi buta ni. Pose = Puasa! Tak faham kenapa dalam majalah boleh praktikkan cara penulisan macam ni. Gewdixs!

~yang ni memang dibayar untuk pose!

Thursday, August 12, 2010

Salam Ramadhan!


Salam Ramadhan untuk semua. Tak terlambat lagi rasanya. Baru hari kedua berpuasa ni. Sebenarnya tergerak untuk berkongsi serba sedikit post mengenai bulan Ramadhan sehari sebelum kita berpuasa. Tapi setelah dijelajahi beberapa blog yang lain, rasa was-was pula.

Ada beberapa pendapat mengatakan hadith mengenai fadilat solat terawih setiap malam tu adalah hadith palsu. Huh, saya pun tak tahulah betul atau tidak kan. Tapi rasanya masa zaman sekolah dulu, macam ada iklan kat tv tentang fadilat solat terawih ni setiap hari. Hmm...kena tanya pada yang arif ni.

Azam bulan Ramadhan saya tahun ni? Nak amalkan perbelanjaan berhemah.Biasalah, dugaan di bazar Ramadhan. Tak termasuk lagi dugaan Sale yang kerap menduga DNA 'shopaholic' ku!Kualiti puasa pun nak kena upgrade ni. Bukan setakat menahan lapar dan dahaga lagi. Kena tambah menjaga mata, mulut dan anggota badan sekali. Mulut ni nak kena kurangkan cakap benda tak berfaedah, mengumpat dan mengunyah.Hehe...Mata pulak kena cuti tengok 6pax Taecyeon kat Youtube. Badan pun dah tak boleh asyik pose kat katil jer.

Semoga Ramadhan kali ini membawa seribu satu kebahagiaan dan ketenangan untuk kita semua. Insyaallah...

Tuesday, August 10, 2010

Ketika Allah Memilihmu Untukku

Ketika Allah Memilihmu Untukku..


Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..



-----@***@-----


( Oleh Aztriana 180610/ 01'50 Makassar.. ^_^v )


We Got Married!


~ picture kredit to allkpop

Oh, menonton Nichkhun & Victoria dalam We Got Married bersendirian mungkin boleh menyebabkan saya dihalau dari library! Sukar sungguh untuk menonton tanpa tersenyum atau ketawa seorang diri. Takpe-takpe. Pakcik librarian pun tak kelihatan di mana-mana. Setakat ini saya masih terselamat. Masih belum dituduh kurang siuman.

Tapi kakak di depan saya ni dah bagi jelingan manja 49 1/2 das. Ingat nak ajak dia tengok sekali cerita ni. Apa kata kawan-kawan?

Sunday, August 8, 2010

Its All About You-Mcfly Lyrics



It's all about you (it's about you)
It's all about you baby (it's all about)
It's all about you (it's about you)
It's all about you

Verse 1:
Yesterday you asked me something I thought you knew
So I told you with a smile, it's all about you
Then you whispered in my ear and you told me too
Said you'd make my life worthwhile, it's all about you

Chorus:
And I would answer all your wishes
If you ask me to
But if you deny me one of your kisses
Don't know what I'd do
So hold me close and say three words like you used to do
Dancing on the kitchen tiles, it's all about you, yeah!

(Guitar solo)

Chorus 2:
And I would answer all your wishes
If you ask me to
But if you deny me one of your kisses
Don't know what I'd do
So hold me close and say three words like you used to do
Dancing on the kitchen tiles
Yes you make my life worthwhile
So I told you with a smile
It's all about you

It's all about you (it's about you)
It's all about you baby (it's all about)
It's all about you (it's about you)
It's all about you baby (it's all about)
...


Thursday, August 5, 2010

Laila Asyikin

"Mencintai tidak semestinya memiliki...". Dialog keramat Ikhmal bila ditanya tentang perasaannya terhadap Laila. Yer kawan-kawan.Laila Asyikin telah tamat malam Khamis yang lalu. Ending yang membuatkan saya rasa "oh, kenapakah perlu mati?Senang betul Director ni habiskan cerita". Tapi nasib baik juga Director tak buat kerja gila tiba-tiba pair kan Ikhmal dan Rebecca yang mungkin telah insaf di akhir cerita. Mahu terbalik tv dibuatnya.

Oh, saya tidak meletakkan harapan yang tinggi kepada drama ini sebenarnya. Sebabnya Heykal Hanifah bukanlah Director favourite saya. Masih tidak dapat menandingi Feroz Kader saya rasa. Feroz Kader yang direct cerita apa? Asmaradana, Adamaya dan paling terbaru Janji Kekasih.



~kredit kpd hmetro

Perempuan dalam gambar di atas adalah antara penyebab utama kenapa saya follow Laila Asyikin. Oh, dia kelihatan sangat cantik!Walaupun kadang-kadang saya rasa dia lagi cantik bila bertudung. Sangat jarang perempuan ini keluar di mana-mana media. Mungkin sebab masih baru lagi.

Gambar buah hati pengarang jantung tidak akan di upload dalam post ini. Bimbang post ini akan melalut sehingga menjadi novel cinta. Oh, kenapakah kamu perlu sangat handsome dan baik dalam cerita ini?

Laila Asyikin buatkan saya berfikir. Ada kawan-kawan saya kata Laila macam sangat tegas perwatakannya. Yelah, tengok pada cara dia uruskan masalah keluarga dan syarikat bila si husband dilanda musibah. Tapi rasanya di luar sana, mana-mana perempuan yang anchor dalam bidang mereka, semua berperwatakan sedemikian. Bukan senang tau seorang perempuan nak jadi pemimpin. Dengan skeptikal masyarakat lagi tentang 'kecerewetan' dan 'ke emotional an' lady boss. Fikir tentang anak-anak lagi di rumah. Jadi kawan-kawan, bos lelaki @ perempuan masing-masing ada pro and cons nya yang tersendiri.

Oh, saya agak malas untuk komen tentang kebaikan watak Ikhmal. Agak skeptikal dengan kewujudan orang seperti Ikhmal di dunia sebenar. Tapi best jugak kalau saya berada di tempat Laila. Sentiasa ada seseorang yang sedia membantu di sisi tanpa mengharapkan apap-apa. Huh, kan bagus kalau semua 'bekas' pasangan boleh berbaik macam tu. Dah memang bukan jodoh nak jadi suami & isteri, kenapa perlu bertukar status jadi musuh pula kan?

Oh, saya masih berada dalam keadaan berkabung.Chenta hati baru meninggal kena tembak time nak selamatkan family ex-girlfren. Sob sob sob...






Famous Amos Hangatkan Johor?


Famous Amos tiba-tiba mencipta populariti di Johor. Terima kasihlah atas kebijaksanaan seseorang di Facebook mungkin menyebabkan Famous Amos cawangan Asia Tenggara akan mengkaji pelan perniagaan baru di Johor. Mungkinkah kita akan melihat outlet Famous Amos bagai cendawan tumbuh selepas hujan selepas ini? Dan bagaimanakah nasib individu yang telah menyebabkan isu kebajikan rakyat ini dibangkitkan?oh, tiba-tiba terasa pedih di situ.

Orang-orang tua kita dah banyak kali berpesan. Kerana mulut, badan binasa. Ini mungkin boleh masuk kategori kerana Famous Amos, aku hilang kerja. Hisy, memang tak berbaloi.

Ini peringatan untuk rakan-rakan dan diri saya juga. Memang seronok menulis di Facebook, blog, tumblr atau apa sahaja medium yang ada di Internet ni. Beri peluang untuk diri kita jadi lebih ekspresif. Tapi, kena lah ingat selalu, etika perlu lah dijaga. Setiap patah perkataaan yang nak di publish perlu ditimbang-tara baik buruknya.

Hanya disebabkan satu statement yag kurang bijak di Facebook, dah diri sendiri susah. Dikeji dan dimaki orang ramai. Bayangkan kalau perkara ini sampai kepada majikan di pihak atasan, jangan dikenakan tindakan tata tertib sudah. Tambahan si penulis adalah kakitangan kerajaan yang bila-bila masa kalau ada si luncai di arena politik kemaruk nak cipta nama, jadi kambing hitamlah dia.

Yang kita yang jadi orang ramai ni pun, sudah-sudahlah memaki si penulis. Yang bersalah si penulis dan beberapa rakannya. Janganlah libatkan anak dan keluarga dia pula. Ini tidak, dengan baby kat dalam kandungan pun jadi mangsa makian. Tiada bezanya kita dengan penulis, kalau kita pun keluarkan statement yang bukan-bukan untuk menghentam dia.

Oh, lupa.Saya memang anak Johor sejati. Kat mana boleh cari outlet Famous Amos kat Johor? Entah, kat Jusco bukan ada ke selalunya? Jarang saya beli Famous Amos ni. RM8.90 untuk 100gram. Mahal kot?





Monday, August 2, 2010

MTV World Stage Live In Malaysia!


Ya, saya berpanas & berhujan si Sunway Lagoon Surf Beach hari Sabtu yang lalu. Bersama Cik Tuan Tanah, Cik Marni yang menaja tiket X-Zone ku & adiknya.Huhu...Kami bertiga gigih meneroka LDP untuk sampai ke Sunway dan akhirnya berjaya mendapatkan parking free di depan KFC.Clap clap clap...Sangat berbangga dengan diri sendiri.

Begitu gigih kami beratur, walaupun dalam perjalanan saya dijamu dengan tag Sale di seluruh pelusuk Sunway Pyramid.Sangat menggugat kesabaranku.Aiseh...

Selain menyedari titis-titis peluh yang semakin mencurah, tiba-tiba rasa terasing di negara sendiri. Di depan kami, ada group of teens yang saya rasa berumur dalam lingkungan 13-14 tahun. Seriously, 1 Malaysia! Sebabnya? Saya dah tak tahu nak bezakan yang mana Melayu, Cina, India, Eurasian. Memang dah takde typical looks Malay @ Chinese @ Indian. Tapi saya dengan yakinnya rasa ada Malay boy & girl dalam group tu. Yelah, tak pernah pulak dengar ada Chinese yang namakan anak dia Reza @ Aliya kan. Dan group of teens ni sangat up to date dressing nya. Yang girl, dengan hot pants dan spagetti top, yang boy, branded shirt with shorts. Dan handphone mereka kawan-kawan, hehe...BB & Iphone ok!Akak malu nak keluarkan Sony E yang dah calar balar tu.haha...


Bersama Cik Tuan Tanah yang berbasahan sehingga malam. Hujan dengan strategiknya turun sebaik saja kami sampai ke Surf Beach.
Oh maaf, saya memang tak capture apa-apa pun semasa konsert tu. Cuma mahu menikmati konsert.Nasib baik jugak tak membebankan diri membawa DSLR di kala hujan turun mencurah-curah. Gambar hanya di capture menggunakan handphone. Cuma Cik Tuan Tanah & adiknya yang sibuk merakam guna digi cam mereka.

How was the concert? Hmm...Bunkface? Memang tak dinafikan la Bunkface boleh perform live dan Sam agak bagus dari segi komunikasi tapi saya rasa its mtv world stage man!You should try harder! At least ada special music arrangement ke for the concert. Rasa macam tengok ordinary gigs. Dan rasanya Bunkface perform terlalu sekejap. Dalam 30 minit saja rasanya.


Wonder Girls sangat cantik!macam barbie doll! And the cage, sangat hot!haha..saya hanya tahu lagu Nobody tapi saya enjoy dengan show mereka. Dan WG sangat baik hati untuk keluar sekali lagi dengan Nobody sebagai penutup konsert. Saya tak pasti sama ada wujudnya technical prob semasa WG ni perform atau tidak sebab members of WG asyik betulkan kedudukan mic diaorang & suara pun agak tenggelam. Ke sebab WG ni tak capable nak nyanyi live?haha...

Line up seterusnya, Tokio Hotel. Frontman nya sangat mengingatkan saya kepada Adam Lambert versi lebih kurus.hehe..Sepanjang show Tokio Hotel saya tertanya-tanya sama ada mamat ni straight atau tidak.haha...Suara dia sangat lembut bila dia bercakap. Sebenarnya saya tidaklah begitu tahu dengan muzik Tokio Hotel ni. Hanya pernah terdengar lagu Automatic di Fly sahaja. Tapi vibe bila tengok konsert secara live memang sangat berbeza. Even lagu yang kita jarang @ tak pernah dengar pun akan jadi catchy ketika konsert. The magic of live show!

Katy Perry! Oh, saya takkan teragak-agak untuk pergi solo concert Katy Perry sekiranya dia berhajat untuk perform di Malaysia lagi. Sangat berbaloi berbasahan sehingga 11.30 malam menunggu Katy Perry keluar bersama set banana split nya. Katy sangat superb!Dan khas untuk MTV World Stage Malaysia, Peacock! Sangat catchy ok lagunya walaupun asyik terngiang-ngiang di kepala kenapakah liriknya perlu jadi, " I wanna see your peacock".Peacock apekah?haha..
Saya tertanya-tanya mungkinkah leggings dan tutu putih ini adalah outfit yang paling sopan pernah dipakai Katy??? Dan ending show Katy yang akan terus menghantui tuan punya tiket di X-Zone adalah apabila Katy melompat ke arah kami. Saya pun hanya tahu benda ni bila baca artikel di suratkhabar. Sebab pandangan saya agak dihalang oleh bola-bola besar yang berada di atas kami. Sedar-sedar je, Katy dah semakin dekat. Oh...sangat gila situasinya ketika itu.Mati-mati saya ingatkan crowd di depan kami dah robohkan pagar.haha....

oh, 2 little boys ini adalah peminat setia Katy Perry ok! Dan mereka hanya datang berdua tanpa ditemani abang, kakak, mak ayah, orang gaji @ pengawal peribadi. Tiba-tiba teringat 2 adik lelaki saya di rumah yang masih berebut tengok Spongebob di tv setiap petang. Huh, berbeza sungguh situasinya.

Dan hari ku berakhir dengan penuh kejayaan apabila Sony E ku yang calar balar itu berjaya mengatasi kehebatan Iphone yang sangat dihajati.haha...Ketika cuba membersihkan kasut yang dicemari pasir surfbeach, aku didekati seorang teenage girl yang berhasrat meminjam hp disebabkan hp nye kehabisan bateri. Katanya, nak call mak nak bagitahu location supaya emak dia boleh jemput. Mula-mula rasa teragak-agak.Yelah, kan memang macam tu taktiknya kalau pencuri nak bawa lari hp kita. Tapi bila terlihat Iphone di tangan budak perempuan tu, aku terus senyum & tanpa banyak cerita bagilah hp ku kat dia.haha...sebabnya dalam hati aku, "memang tak lah dia nak rembat hp buruk aku ni.Iphone kot kat tangan dia tu."

Keep rockin!